Σεμινάριο Ιατρικής Στατιστικής

14,15 & 16 Μαρτίου 2014

Σκοπός του σεμιναρίου

Σκοπός του σεμιναρίου είναι η επιστημονική κατάρτιση των ενδιαφερομένων στην ορθή χρήση της στατιστικής στην ιατρική έρευνα, στην πραγματοποίηση στατιστικών αναλύσεων με τη χρήση του στατιστικού λογισμικού SPSS ® και στην ορθή ερμηνεία των αποτελεσμάτων.

Σε ποιους απευθύνεται

Το σεμινάριο δεν έχει μαθηματικό προσανατολισμό και δεν απαιτούνται ιδιαίτερες γνώσεις μαθηματικών. Αντιθέτως, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη στατιστικής σκέψης, στην επιλογή των κατάλληλων στατιστικών μεθόδων και στην ερμηνεία των αποτελεσμάτων.

Συνεπώς το σεμινάριο απευθύνεται σε κλινικούς και εργαστηριακούς γιατρούς, ερευνητές και υποψήφιους διδάκτορες των επιστημών υγείας καθώς και σε επιστήμονες με γνώσεις στατιστικής που ενδιαφέρονται για τις εφαρμογές της στον χώρο της υγείας.

Δομή

Τα σεμινάρια αρχίζουν με θεωρητικά μαθήματα ώστε ο ενδιαφερόμενος να κατανοήσει τον στατιστικό τρόπο σκέψης, την έννοια της αβεβαιότητας και να γνωρίσει ορισμένα από τα συνήθη σφάλματα στις στατιστικές αναλύσεις. 

Θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην πραγματοποίηση όλων των στάδιων στατιστικής ανάλυσης με τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή στο SPSS ®. 

Όσοι συμμετέχοντες το επιθυμούν μπορούν να φέρουν τα δικά τους δεδομένα για να αναλύσουν στην Επαναληπτική Πρακτική Άσκηση

Εκπαιδευτικοί Στόχοι

Στο τέλος του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες θα γνωρίζουν

  • Να υπολογίζουν και να ερμηνεύουν μεγέθη (όπως Odds Ratios και Risk Ratios) και τα 95% διαστήματα εμπιστοσύνης τους
  • Να υπολογίζουν και να ερμηνεύουν μια p-value
  • Να ελέγχουν μια ερευνητική υπόθεση χρησιμοποιώντας το κατάλληλο στατιστικό τεστ (π.χ. t-test, X2 κτλ)
  • Να υπολογίζουν το συντελεστή συσχέτισης δύο μεταβλητών
  • Να πραγματοποιούν μια πολλαπλή ανάλυση παλινδρόμησης

Αναλυτικό Πρόγραμμα

Παρασκευή 14/03

16:30 Εισαγωγή στο σεμινάριο και γνωριμία

17:00 Διάλεξη: Εισαγωγή στις έννοιες της αβεβαιότητας, του δείγματος και του πληθυσμού. Είδη μεταβλητών, περιγραφικά μέτρα, διαστήματα εμπιστοσύνης, Odds Ratio, Risk Ratio [2 ώρες]

19:00 Διάλειμμα

19:15 Πρακτική Άσκηση: Εισαγωγή δεδομένων στο SPSS [1 ώρα]

Σαββάτο 15/03

9:15 Διάλεξη: Περιγραφική στατιστική [1 ώρα] 

10:15 Πρακτική Άσκηση: Περιγραφική στατιστική στο SPSS (διαχείριση/εισαγωγή δεδομένων, περιγραφικά μέτρα, γραφήματα, συχνότητες, πίνακες συνάφειας) [2 ώρες]

12:15 Διάλειμμα

14:00 Διάλεξη: Έλεγχοι υποθέσεων (t-test, X2, Fisher, Mann Whitney U test) [1.5 ώρες]

15:30 Διάλειμμα

15:45 Πρακτική Άσκηση: Έλεγχοι υποθέσεων στο SPSS [1.5 ώρες]

Κυριακή 16/03

10:00 Διάλεξη: Συντελεστής συσχέτισης, παλινδρόμηση και ανάλυση διακύμανσης [1.5 ώρες]

11:30 Διάλειμμα

11:45 Πρακτική Άσκηση: Παλινδρόμηση στο SPSS [1.5 ώρες]

13:15 Διάλειμμα

15:00 Επαναληπτική Πρακτική Άσκηση: Οι συμμετέχοντες θα έχουν την δυνατότητα να αναλύσουν στο SPSS τα δικά τους δεδομένα με την βοήθεια των διδασκόντων [2 ώρες].

Διδάσκοντες

Ο Δημήτρης Μαυρίδης είναι λέκτορας στο εργαστήριο Διδασκαλίας των Μαθηματικών του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με γνωστικό αντικείμενο «Στατιστική στην Εκπαίδευση». Είναι επιστημονικός συνεργάτης στην μονάδα Βιοστατιστικής του εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Έκανε  τη διδακτορική του διατριβή στο τμήμα Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και εργάστηκε ως ερευνητής στη σχολή Μαθηματικών του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην κατασκευή στατιστικών μοντέλων στην ψυχιατρική. Είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής των Cochrane Review Groups ‘Developmental, Psychosocial and Learning Problems Group'και ‘Sexually Transmitted Infections Group' και μέλος της επιστημονικής επιτροπής ‘Cochrane Statistical Methods Group'.

Η Γεωργία Σαλαντή είναι επίκουρη καθηγήτρια Επιδημιολογίας στην Ιατρική σχολή του πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Σπούδασε μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Βιοστατιστική  και Επιδημιολογία στο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών και έκανε την διδακτορική της διατριβή στην Βιοστατιστική στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου.  Εργαζόταν ως ερευνητής στο Πολυτεχνείο του Μονάχου και στο Medical Research Council στο Κέμπριτζ της Αγγλίας. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 70 επιστημονικά άρθρα σε διεθνή ιατρικά και στατιστικά περιοδικά. Είναι συντονίστρια του στατιστικού τομέα της Cochrane Collaboration και η ερευνητική της δραστηριότητα χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας, την Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας και την Πρωτοβουλία για Φαρμακευτική Καινοτομία.

Τις πρακτικές ασκήσεις θα συντονίζουν οι Άρτζη Βερονίκη, Ορέστης Ευθυμίου, Αννα Χαιμάνη, Αδριανή Νικολακοπούλου και Χάρης Βασιλειάδης επιστημονικοί συνεργάτες στην ερευνητική ομάδα της πολλαπλής μετα-ανάλυσης

Υποδομές και τόπος

Τα μαθήματα θα γίνουν στο Εργαστήριο Εφαρμογών Εικονικής Πραγματικότητας στην Eκπαίδευση που βρίσκεται στον πρώτο όροφο του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Κάθε συμμετέχοντας θα έχει τον προσωπικό του υπολογιστή και τέσσερις ερευνητικοί συνεργάτες θα διευκολύνουν τη διεξαγωγή των ασκήσεων.

Στα διαλείμματα θα προσφέρονται καφές και αναψυκτικά

Πως να βρείτε το εργαστήριο

Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων (15) θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Παρακαλούμε επικοινωνήστε με τη γραμματεία σπουδαστηρίου ΠΤΔΕ κ. Γούσια στο τηλ. 26510-05750 ή στο email This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. και στείλτε την αίτηση συμμετοχής. 

Αίτηση συμμετοχής

Κόστος συμμετοχής

Το κόστος συμμετοχής είναι 150 Ευρώ και  περιλαμβάνει διανομή εκπαιδευτικού υλικού. Μετά από την επιβεβαίωση της αποδοχή της αίτησής σας το ποσό θα πρέπει να κατατεθεί στον Ειδικό Λογαριασμό της Επιτροπής Έρευνας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Τα μαθήματα έχουν μη-κερδοσκοπικό χαρακτήρα.

 

Additional information